قلعه تاریخی قمچقای یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری
بیجار به مساحت 5000 متر مربع در 5 کیلومتری غرب روستای قمچقای و 60 کیلومتری شمال شرق
بیجار مشرف به درههای مخوفی است ، که رودهايي از اطراف بنا ميگذرند، و درههاي عميقي را به وجود آوردهاند كه ارتفاع برخي ازقسمتهاي آن بيش از 200 متر است.دور تا دور قلعه با تخته سنگهای بزرگ و دره های مخوف و عمیقی محصور شده است.قلعه دارای یک تونل مخفی با زاویه ای 45 درجه که در دل سنگ کنده شده و پس از طی 40 پله به زیر کوه راه پیدا می کند.طبق نظر کارشناسان قدمت قلعه به بیش از 6000 سال می رسد.
این قلعه، از جنوب غربی، جنوب شرقی و شرق نیز به پرتگاههای دیگری مشرف است از این رو، ایجاد استحکامات برای این قلعه لازم نبوده ،اما در سمت شمال که پشته ارتفاع کمتری دارد بقایای دیواری عریض و محکم از سنگ لاشه با ملات و برجهای نیم استوانه وجود دارد.
به غیر از تنگه که عبور از آن کاری نسبتا دشوار است، یک راه دیگر برای ورود به قلعه وجود دارد، راهی مخفی در دل کوه که در حقیقت از ویژگیهای متمایزکننده و برجسته قلعه قمچقای است و آن را در ردیف بناهای تاریخی برجسته دنیا قرار داده است.تونلی به طول 10 متر که دارای 40 پلکان و با شیبی 45 درجه از درون کوه به پایین راه دارد.
بازار بیجار میراث ماندگار دیار گروس
این بنا شامل یک راسته بازار شمالی جنوبی است که از بنای قدیمی آن تنها 7 دهنه ضلع جنوبی به یادگار مانده است و مابقی آن درجنگ جهانی دوم و در زمان حمله قشون روسیه به آتش کشیده شد که بخش های زیادی از آن از بین رفت.قدمت این بنا به زمان صفویان بر می گردد که در زمان قاجاریان مورد مرمت وبازسازی قرار گرفت.
مصالح این بنای تاریخی سنگ وآجر با ملات گچ و آهک است و پوشش بنا طاق رومی گنبد ی می باشد که مدتها بعد از حمله قشون روسیه بازار بازسازی گردید و به جای پوشش گنبدی از پوشش فلزی و چوبی استفاده گردید که در حال حاضر نیز این بنا توسط اداره میراث فرهنگی با پوشش آجری بازسازی می شود.
حجره ها و مغازه ها در دو طرف این بازار نمای زیبایی به این مکان بخشیده است و این بنا با وجود نا ملایمات روزگار وگذر زمان زیبایی و استواری خود را حفظ کرده و مایحتاج روزمره مردم این شهرستان و روستاهای اطراف از این مکان تهیه می شود.
پل صلوات آباد در دل قزل اوزن
یکی دیگر از آثار تاریخی دیار گروس پل صلوات آباد است که در 15 کیلومتری جاده
بیجار - تکاب واقع شده.در ساخت این پل، طاق های لب تیز و سکوهای متعددی، با دیدی کامل از اصول معماری ایرانی و اصول پل سازی، بکار برده شده است.
تاریخ دقیق ساخت پل مشخص نیست اما از شواهد پیداست که پل با عناصر ویژه دوران صفویه به ویژه سنگ های حجاری شده و الگوهای آن دوران ساخته شده و در دوره های بعدی مرمت هایی بر روی آن صورت گرفته است.
پل صلوات آباد 130 متر طول دارد و ارتفاع آن بر طبق موقعیت توپوگرافی بین 8.4 تا 12 متر است.
پل صلوات آباد از جبهه شمالی متکی به صخره های طبیعی ساحل و دهانه پل دارای وسعت و ارتفاع زیاد است.
این پل شامل 9 دهانه قوسی شکل مختلف است که از شمال به جنوب از بزرگی آنها کاسته می شود.چشمه های این پل به وسیله پایه های قطور سنگی به هم متصل و بین دهانه ها طولی طراحی شــــده است.
پایه های پل در قسمت تحتانی دارای سنگ های تراشدار و در بالاتر سنگ های نامیــزان و آجرچینی قوس های جناقی دهانه بسیار هنرمندانه صورت گرفته است.
این پل در دو طرف بالای خود دارای جان پناه است که از قلوه سنگ و آجر کار شده که نظیر آن در پل های قدیمی خصوصاً دراصفهان دیده می شود.
پل تاریخی صلوات آباد در سال 1375 بر اثر سیل های شدید تخریب و پس از مدتی بازسازی شد .
پل تاریخی صلوات آباد یکی دیگر از نماد و نشانه های قدمت
بیجار گروس است که در سال 1337 در ردیف 420 آثار ملی ثبت شده و هر ساله پذیرای گردشگران زیادی است.
مسجد خسروآباد نگینی در دل گروس
مسجد خسروآباد از آثار تاریخی دیار
بیجار گروس است که قدمت آن به دوران زندیه بر میگردد.این مسجد دارای ستون های آجری و سقف های کوتاه و گنبدهای کوچک و بدون مناره است.
مصلای این مسجد دارای پلان شبستانی ست که با شش ستون مدور قطور آجری و پانزده گنبد کوچک مسقف شده است.این بنا شامل مصلای تابستانی در ضلع شمالی،ایوان جنوبی و حجره هایی برای استراحت طلاب و خادمین است که ایوان جنوبی آن در دوران قاجار به دستور امیر علاءالدین گروسی (از خوانین گروس ساکن در خسروآباد)ساخته شده و به مسجد امیر علاءالدین هم معروف است.
از عمده ی تزیینات مسجد می توان به آجر کاری و طرح های گوناگون در بخش های داخلی و خارجی آن اشاره کرد .چشمه جوشانی و پر آبی که نزدیک مسجد وجود دارد از گذشته های دور در آب نمای حیاط مسجد جریان داشته است . این مسجد به سبک مساجد خاص گروس ساخته شده و ویژگی آن یک ایوان جنوبی ،شبستان ستون دار در پشت آن و یک حیاط مقابل آن است.این بنا که متاثر از معماری مسجد جامع زنجان است ؛از بناهای ارزشمند
بیجار به شمار می رود.
مسجد خسروآباد گروس به شماره 2607 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
تیمچه حاج شهباز در مرکز شهر، و در حد فاصل خیابان اردلان -فاضل و راسته بازار قرار دارد.این بازار شامل یک راسته طولانی شمالی، جنوبی و تیمچه ای در شرق «تیمچه حاج شهباز» و سرای معروف به تیمچه امیر تومان که در حال حاضر اداره میراث فرهنگی شهرستان در آن مستقر است.در دو طرف راسته بازار کمتر حجره ای از بافت معماری قدیمی باقیست و اکثر آنها با تغییراتی اساسی بازسازی شده اند که نوع معماری آنها همانند سایر بازارهای ایران است.
در ضلع شرقی راسته بازار تیمچه ای قرار دارد که درب ورودی آن چشم هر بیننده ای را خیره می کند، اما به دلیل مرمت آن در طی این چندین سال به صورت سطحی نه از سر دلسوزی و رسیدگی به میراث ماندگار در حال بازسازی است و آنگونه که باید و شاید است به مردم معرفی نشده.این اثر معماری زیبا که چون نگینی زیبا در قلب شهر خفته ، دارای فضای سرپوشیده مرکزی است که حجره هایی پیرامون آن شکل گرفته است.
نوع قوس ها ، کادر بندی و رسمی بندی در سقف تیمچه حاج شهباز حکایت از دستان هنر مند مردانی را دارد که با خلق این اثر تاریخی زیبا چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.یکی دیگر از زیبایهایی این اثر تاریخی که نشانگر تفکر والای معمار ساختمان است ، تعبیه نور گیرها در سقف و در ترکیب کادر بندیها به زیبایی این اثر افزوده است.دیوارهای داخلی و طاقها با نمای آجری به صورت راسته و خفته با اشکال هندسی آدمی را به اعماق تاریخ می برد.
به گفته پیشینیان این مکان تاریخی، باستانی در زمان قاجاریه دارای رونق خاصی بوده است.اگر هنوز برای تعطیلات نوروز امسال مکان خاصی را برای مسافرت انتخاب نکردهاید منتظر سلسه گزارشهای بام ایران درباره معرفی اماکن دیدنی و جاذبههای گردشگری
بیجار باشید.